Kde končí služební vojenští, policejní, vodící … psi, kteří ,,dosloužili“ svému účelu?

Téma, nad kterým se často zamýšlíme a řešíme v útulku: Kde končí služební vojenští, policejní, vodící…psi, kteří ,,dosloužili“ svému účelu?
Tento a nejen osud Glorie nás přivádí k této otázce, kterou se již několik let zabýváme Teď mluvím konkrétně o našich zkušenostech z našeho útulku.
Zrovna tak jako stárnou a dosluhují slepečtí a vodící psi, tak i policejní a vojenští. Zvíře, které bylo vycvičeno k určité službě člověku, ve svých 8-10 letech jde již do ,,výslužby“.
Pokud má pes štěstí, ať voják nebo policista, psovod si jej vezme domů. Jenže, sami moc dobře víme, že ne vždy, to jde.
 není to poprvé kdy se na nás obrací někdo kdo pracoval s takovýmto psem, a zvířeti nyní hrozí např. utracení, protože již není schopno ,,služby“, je tzv. papírově již staré.
Dnes a denně smutně koukáme na lidi, pořady, kteří propagují záchranu psů aj. zvířat z jiných zemí nebo je tzv. ,,zachrání“ z ,,množírny“! To bychom se dostali na velmi široké téma, kam až nechceme.
Kdo, ale zachrání ty naše psy, kteří když mají štěstí, skončí v přeplněných útulcích a čekají nekonečně dlouhé dny, týdny, měsíce a leckdy se ani nedočkají … na nového pána?
Setkáváme se s argumenty: že se v jiných zemích psi utrácejí, a u nás ne! Tudíž je musí do naší malé ,nejen nechtěnými psy přeplněné republiky dovézt! Každá země má vládu, ochranářské organizace, občany, kteří, tak jako my u nás, musí bojovat za svá zvířata, za to, aby to tak nebylo! Není řešením vyvážet pár jedinců a ostatní nechat trpět! Musí si lidé v té zemi sami udělat pořádek, tak jak se o to snažíme my tady!
U nás již mnoho let útulky, ochranářské organizace aj. jezdí do parlamentu, do senátu a diskutují a bojují za to, aby zvířata u nás nebyla utrácena nejen v útulcích. Zatím úspěšně (např. zvíře již není věc, ale živý tvor, novelizoval se zákon na ochranu zvířat). Stojí nás to při naší práci v útulku opravdu mnoho úsilí a vlastní čas. 
 Proto je důležité, aby i občané pomohli našim vysloužilým psům a zvířatům z našich útulků!

Mohlo by se vám líbit...