Shrnutí a zamyšlení za rokem 2017 v útulku

V loňském roce jsme řešili v útulku nespočet odložených zvířat z důvodu: stěhování majitele, rozchodu partnerů, úmrtí v rodině nebo jen pro, špatnou volbu zvířete, např. plemene psa, kočky, které nevyhovuje po nějakém čase, představě majitele o domácím mazlíčkovi. Tím narážíme na to, že v dnešní době internetu, knih a dostupnosti informací si lidé nezjistí o zvířeti, které si chtějí pořídit v podstatě nic nebo je jim vše jedno – móda vítězí?! Na našich stránkách máme doporučení, nad čím se zamyslet než si pořídíte zvíře (viz. O útulku – Uvažujete o pořízení pejska z našeho útulku?).
Je přeci nutné vědět, k jakému účelu bylo zvíře, které si chci pořídit (plemeno) vyšlechtěno, jaké podmínky a zacházení potřebuje, jak dlouho žije, jakou stravu a množství je nutné dávat, náchylnost k nemocem.
 – Bohužel, do útulku přišlo mnoho, zanedbaných a nesocializovaných psů i koček. Starých a již nemohoucích zvířat, která se ocitla sama v ulicích, škarpách, a to je pro nás opravdu psychicky náročné a nepochopitelné.
–  Evidovali jsme rekordní počet ztracených koček.
–  Další smutná věc, která se stává čím dál častější je, že řešíme mnohem více případů zneužití útulku pro odložení svého, již nechtěného zvířete, aniž by majitelé postupovali čestně podle pravidel ( na své zvíře, které umísťuji do útulku, musím zaplatit jednorázově, minimální náklady, které vzniknou útulku tím, že se o toto vaše zvíře postará  bez ohledu jestli bude v útulku měsíc nebo doživotně – odblešení, dčervení, očkování, krmení, voda, úklid a odvoz výkalů …), dle zákona, a tím nám přidělávají hodně starostí a výdajů navíc. My díky tomuto chování řešíme mnohem větší finanční výdaje, které útulek velice zatěžují. I my musíme platit veterináře, krmení, vodu, odvoz jímek s výkaly zvířat,pohonné hmoty.. . Je to stejné chování, jako když natankujete u čerpací stanice naftu, benzín… a ujedete bez placení!!!
Ještě smutnější je to, že toto dělají ti, kteří nejsou v žádné tísni!!!
 Nebylo ale jen to špatné, i dobré:
  – Dokončili jsme rekonstrukci střech na kotcích, udělali nové rozvody vody, nakoupili 12 nových boudiček – ( psi je za jednu noc dokáží totálně rozkousat ).
  – Útulek navštívilo nejvíce škol, školek, kroužků, dětských domovů… za posledních několik let. Byli jsme zváni a navštívili školy ve kterých jsme přednášeli a seznamovali děti s naší prací a povídali si o zodpovědnosti člověka ke zvířeti, které si pořídí… . Žáci nám předali velké množství dárečků pro opuštěná a týraná zvířata o které se staráme. Krásné a dojemné bylo i to, že nám napsali básničky a přáníčka.
To nás moc potěšilo a všem, kteří se takto snaží naše děti vychovávat k zodpovědnosti, ochraně zvířat a přírody,  moc děkujeme.
  
   Je tu ještě jedno velké dobré, co se nám podařilo, a to je, že jsme léty zavedli ,,naší“ evidenci zvířat, díky které se nám podařilo vrátit zpět majitelům, rekordní počet ztracených kočiček a psů :-).
   Děkujeme všem, kteří nás jakýmkoliv způsobem podpořili a sympatizovali, pro nás a naší práci je to moc důležité, děkujeme.
   Máme tu začátek nového roku, a jak již bývá pravidlem, útulek se bohužel velmi rychle plní nechtěnými zvířaty. Je smutné a s podivem, s jakou pravidelností se toto každý rok opakuje.

Mohlo by se vám líbit...