Záchrana kuny v Litoměřicích

Dne 28. 11. 2016 nám volali zoufalí občané z Litoměřic, že u Severky je v křoví lasička zamotaná do drátu. Ten den byl velice mrazivý. Teploty panovaly hluboko pod nulou.

Již volali několikrát městskou policii, ta po několika urgencích nakonec dorazila, ale bohužel kuně nepomohla. Obyvatelé okolních domů volali i záchranou stanici pro volně žijící a handicapované živočichy, bohužel také bez úspěchu.
Když jsme na místo přijeli, zjistili jsme, že se nejedná o lasičku, ale o kunu. Měla bříško omotané ocelovým lankem silným několik milimetrů a zachycené mezi větvemi křoví. Zvíře bylo pevně sevřené v pasti, ze které nemělo šanci se dostat. Kuna byla již vyčerpaná, jak jsme se dozvěděli od dam, které na místě trpělivě hlídaly, byla tam již od noci. Tímto jim také děkujeme za pomoc zvířeti v nouzi. Lanko jsme odstřihli od větví a snažili se jej sundat i kuně. Bohužel ta se příliš bránila, tak jsme ji naložili a odvezli k paní doktorce Matzkeové na veterinární ošetřovnu Pod Mostnou horou. Za její pomoci jsme nebohému zvířeti sundali svírající lanko a paní doktorka jej ošetřila. Naštěstí zranění nebyla natolik vážná, aby se zvíře nemohlo vrátit zpět do svého teritoria. Kuna byl samec, minimálně dva roky starý, dobře živený a jinak zdráv. Vše dobře dopadlo!

 

Mohlo by se vám líbit...