SMEČKA 13 DIVOKÝCH PSŮ V ÚTULKU

   V útulku se staráme nejen o nalezená, ztracená zvířata – psy a kočky, ale i o týraná. Zabraná úřady a krajskou veterinární správou za týrání svými majiteli. 
Nyní máme v našem útulku smečku 13 psů, kteří nikdy nezažili vlídné zacházení. Od narození je nikdy nikdo nepohladil. Neměli jméno, neznali vodítko. Žili na hromadách vlastních výkalů a odpadků. Vyrůstali, jako divocí psi, a tak se i chovali, nejen k sobě. Napadali sebe navzájem, ale i vše živé ve svém okolí. Spousta z nich měla zdravotní problémy, jako jsou  záněty kůže z důvodu vnějších i vnitřních cizopasníků, potyček a sníženou imunitu. Byli velmi dehydrovaní, hladoví. 
To co se zde dělo, si můžeme jen představit. 
  Byli jsme přivoláni k odchytu této smečky, a byl to opravdu náročný odchyt. Pohybovali jsme se nejen ve velikém množství výkalů, odpadků, byl zde neuvěřitelný zápach. Psi byli agresivní, kousali, útočili. 
   Nyní je v útulku učíme kontaktu s člověkem, běžným věcem, které zná každý pes vyrůstající od štěněte v neustálém a harmonickém kontaktu se spokojenou nakrmenou mámou – fenou a s člověkem. S člověkem, který je bere do náručí, mluví na ně, pohladí je… . 
   Musíme být velmi trpěliví a obezřetní, neboť pohladit dospělého psa, který nezná žádný příjemný kontakt s člověkem, jen v tom negativním smyslu, může skončit kousnutím nebo útokem zvířete. Může se to zdát neuvěřitelné, když máte doma svého psa, který s vámi vyrůstá a postupně jej vše naučíte, máte jej rádi a on vás. 
   Tato smečka se vše učí až v dospělosti, a tak je to pro ně mnohem těžší. Učíme je, že pohlazení je příjemné,  chodit ven na vodítku i bez vodítka do výběhu…aj.
   Takzvaná ,,socializace“, jak v útulku říkáme my -,,ohlazování“, se nesmí uspěchat. Toto musí být každému zvířeti individuální, jeho psychickému i zdravotnímu stavu. 

Mohlo by se vám líbit...